Door corona ging het café van Erwin in Hengelo dicht: ‘Liefde voor muziek houdt me op de been’

geraakt door het virus | HENGELO - Hij leeft, zoals zoveel horeca-ondernemers, al een half jaar tussen hoop en vrees. En dat zal voor Erwin Kwakman ook nog wel even duren. De opening van zijn ‘pop-up Cactus’ is een lichtpuntje. Maar of het de redding voor zijn horecabedrijf is, moet nog blijken. Van opgeven wil hij niet weten. „De liefde voor de muziek houdt me op de been.”
Tubantie 05-09-2020

De sluiting van jouw muziekcafé De Cactus in de Pastoriestraat van Hengelo in maart hakte er flink in. Hoe is het nu met je?
„Het is heel zwaar. Het overeind houden van het bedrijf slurpt energie. Elke persconferentie van premier Rutte is billen knijpen. Maar dat geldt voor elke eigenaar van een zaak met weinig ruimte voor een terras. Ik kan met niet meer dan achttien mensen naar buiten. Er is wel een plein tegenover de zaak, maar dat is al in gebruik genomen door andere horecazaken. Hoewel het volgens mij publieke ruimte is. Bedrijven met grote terrassen doen het misschien wel beter dan ooit. Maar voor wie dat niet heeft, komt het niet goed als dit tot januari blijft voortduren.”

Na een korte tijd heropend te zijn geweest, is jouw De Cactus inmiddels weer dicht. Waarom?
„Na een week was al wel duidelijk dat het financieel nooit uit kon. We konden aan de Pastoriestraat geen kant op met die anderhalve meter. Ook niet toen we op maandagmiddag live-muziek zijn gaan verzorgen. Vanuit de gedachte dat we toch maar 25 kaartjes voor een optreden konden verkopen en het dan ook nog wel moest lukken om het op een middag vol te krijgen. Het was ook allemaal prima beheersbaar te houden, maar door alle beperkingen hadden we nog geen kwart van de normale bezetting. Dus heb ik het pand dicht gedaan. En dat zal het voorlopig ook wel blijven.”

Dat heeft ook te maken met het feit dat je in juni op het Hazemeijer-complex een soort pop-up Cactus hebt geopend. Hoe is dat ontstaan?
„Daar stond het voormalige restaurant Proeflokaal leeg. Met veel buitenruimte en een mooi podium voor onze live-muziek. We konden een deel van de inventaris overnemen en hebben het pand met vrijwilligers opgeknapt. Het is veel kansrijker dan de Pastoriestraat. Sterker, zonder de pop-up Cactus was het al einde oefening geweest. Ik heb hondstrouw publiek. Dat is meegegaan naar het Hazemeijer-complex. Ik heb er deze week zelfs elke avond live-muziek. Alleen al omdat de nood onder de muzikanten ook heel hoog is. Maar ook nu kan ik maximaal 80 kaartjes per optreden verkopen. Aan de Pastoriestraat waren er dat in de goede tijd 125.”

Je kunt tot januari in het oude Hazemeijer blijven. Dan moet je ruimte maken voor de culturele instelling Oyfo. En dan?
„Ik hoop dat ik er kan blijven. Dat zou met de muziekschool van Oyfo erbij een perfecte combinatie zijn. Als we terug moeten naar de Pastoriestraat vrees ik voor de toekomst. Zeker als er op de korte termijn geen versoepeling van de regels komt. Ik had gehoopt op 1 september. Maar zoals het er nu uitziet, kan het nog wel even duren. Ik heb er slapeloze nachten van. De liefde voor de muziek houdt me op de been.”

Tijdelijk een andere locatie

Kom jij geregeld bij Muziekcafé De Cactus? Dan wil je dit vast weten: De Cactus verhuist binnenkort voor enkele maanden naar het oude Proeflokaal in het Hazemeijer-complex.

Vanaf 1 augustus kun je daar swingen, naar live-muziek luisteren en een drankje drinken. Cactus-ondernemer Erwin Kwakman heeft de ruimte tot 1 januari 2021 gehuurd. Dit vanwege de coronawetgeving en de anderhalvemetermaatregel.

“Het is voor ons nu onwerkbaar”, schrijft Erwin op zijn Facebooksite. “We hebben bijna geen terras en kunnen maar zo’n 25 mensen in de zaak hebben. We hebben prachtige optredens in de agenda staan, die kunnen straks in ‘Muziek- en Proeflokaal De Cactus’ veel beter tot hun recht komen.”

Lees meer: Tijdelijk in de Hazemeijer

Tijdelijk verder in Hazemeijer

Café de Cactus gaat tijdelijk verder in Hazemeijer

HENGELO - Muziekcafé De Cactus verhuist tijdelijk van de Pastoriestraat naar het Hazemeijer-complex. Kroegbaas Erwin Kwakman huurt het eerdere Proeflokaal tot 1 januari 2021.

De verhuizing is tijdelijk. "Natuurlijk willen we terug naar de unieke sfeer van De Cactus. Maar niemand weet wanneer de coronaregels, en vooral de 1,5 metermaatregel, worden opgeheven. Ik kan daar niet afhankelijk van zijn. Met pijn in het hart verlaten we de Pastoriestraat. Hopelijk maar voor een half jaartje."

Lees meer: Tijdelijk verder in Hazemeijer

Nominatie Persprijs 2020

Muziekcafé De Cactus in Hengelo genomineerd voor Persprijs 2020

HENGELO - Erwin Kwakman van café De Cactus aan de Pastoriestraat is maandagavond in het discussieprogramma Hengeloos Peil genomineerd voor de Persprijs 2020. De kleurrijke uitbater presteert het om op ‘het kleinste podium van Twente’ pakweg 250 muziekoptredens per jaar te verzorgen.

 

Daarmee behoort De Cactus, als recordhouder concerten, inmiddels tot één van de grotere podia. Kwakman is een ondernemer die het maximale uit zijn zaak weet te halen en die veel mensen in en buiten Hengelo enthousiast en blij maakt met zijn organisatie. Hij is een voorbeeld voor andere ondernemers in Hengelo.

Persprijs én de Publieksprijs

Twee prijzen, één winnaar: Erwin Kwakman gaat met de Persprijs én de Publieksprijs naar huis

Cafe De Cactus Muziekcafe, Kleinste Podium van Twente heeft maandagavond 22 juni 2020 in Metropool zowel de Hengelose Pers- als de Publieksprijs gewonnen. De winnaar werd bekendgemaakt in een speciale editie van het politieke café Hengeloos Peil. De Persprijs gaat ieder jaar naar een persoon, bedrijf, instelling of club die de stad met een initiatief op een aansprekende, positieve manier op de kaart heeft gezet. Hengeloos Peil is een samenwerking van De Twentsche Courant Tubantia, Radio Hengelo TV / 1Twente Hengelo, Schouwburg Hengelo en Metropool.

Creatief

Erwin Kwakman van Café de Cactus aan de Pastoriestraat stelt ‘dat het een behoorlijke uitdaging is’ om op 1 juni open te gaan. Maar hij heeft een creatieve oplossing bedacht. „Op 1 juni houden wij het Back to the Cactus-Surprisefestival. Tussen 12.00 uur en 22.00 uur verkopen wij tickets die via onze website te bestellen zijn om binnen een gegarandeerde plek te hebben voor een blok van twee uurtjes.”

In zo’n blok zijn er verrrassingsacts op het podium. „Zo kunnen wij toch nog over de gehele dag genomen aan onze maximale capaciteit komen. Daarna kunnen de mensen naar ons terras waar meer ruimte is dan normaal. We maken daar een soort foyer van.”

Lees meer: creatief in tijden van nood

Anderhalve meter sessies

Cactus Hengelo heeft weer live-muziek met ‘anderhalve meter sessies’

HENGELO - Café De Cactus staat bekend om de vele live-muziek. Maar door de coronacrisis ligt ook dat volkomen stil. Tot maandag, want dan is er weer een live-optreden. Onder de noemer ‘de anderhalve meter sessies'.

Nee, het is geen alternatief voor het gebrek aan inkomsten doordat de horeca voorlopig op slot blijft. Hooguit om de band met de trouwe klanten van het muziekcafé aan de Pastoriestraat te onderhouden. En om de artiesten, die momenteel ook nagenoeg niets te doen hebben, een beetje te steunen. „Het is vooral ludiek bedoeld", zegt eigenaar Erwin Kwakman van De Cactus.

Lees meer: anderhalve meter sessies

 Singlecafé

Alle single 40-plussers verzamelen: maak nieuwe contacten tijdens het singlecafé

Ben jij single, ouder dan veertig en lijkt het je leuk om nieuwe mensen te leren kennen? Kom dan zaterdag 11 januari naar muziekcafé De Cactus. Datingbureau DatingOost reserveert dit café ’s avonds voor single 40-plussers.

Het is geen datingavond. Dat benadrukt zowel Gerty Schepers van DatingOost als De Cactus-eigenaar Erwin Kwakman. “Het gaat om de ontmoeting, het kennismaken, zomaar in gesprek raken met iemand”, zegt Erwin.
Laagdrempelig

Lees meer: DatingOost 

Bezienswaardigheden

Dit zijn de leukste bezienswaardigheden in Hengelo volgens Tripadvisor

Wij weten natuurlijk de beste plekjes in de stad te noemen, maar wat zijn volgens toeristen dé bezienswaardigheden van onze stad? Wij waren benieuwd en namen eens een kijkje op Tripadvisor. Dit zijn volgens reizigers de tien beste bezienswaardigheden in Hengelo.

Beginnen we dit lijstje met muziekcafé De Cactus. Het muziekcafé profileert zichzelf als het kleinste podium van Twente. Maar klein = fijn gaat hier zeker op, want er is hartstikke veel te doen op muzikaal gebied. 'Een klein podium met grote artiesten', lezen we in één van de recensies. En ook: 'Gewoon een geweldige place2be'.

 

Bron: indebuurt.nl