Door corona ging het café van Erwin in Hengelo dicht: ‘Liefde voor muziek houdt me op de been’

geraakt door het virus | HENGELO - Hij leeft, zoals zoveel horeca-ondernemers, al een half jaar tussen hoop en vrees. En dat zal voor Erwin Kwakman ook nog wel even duren. De opening van zijn ‘pop-up Cactus’ is een lichtpuntje. Maar of het de redding voor zijn horecabedrijf is, moet nog blijken. Van opgeven wil hij niet weten. „De liefde voor de muziek houdt me op de been.”
Tubantie 05-09-2020

De sluiting van jouw muziekcafé De Cactus in de Pastoriestraat van Hengelo in maart hakte er flink in. Hoe is het nu met je?

„Het is heel zwaar. Het overeind houden van het bedrijf slurpt energie. Elke persconferentie van premier Rutte is billen knijpen. Maar dat geldt voor elke eigenaar van een zaak met weinig ruimte voor een terras. Ik kan met niet meer dan achttien mensen naar buiten. Er is wel een plein tegenover de zaak, maar dat is al in gebruik genomen door andere horecazaken. Hoewel het volgens mij publieke ruimte is. Bedrijven met grote terrassen doen het misschien wel beter dan ooit. Maar voor wie dat niet heeft, komt het niet goed als dit tot januari blijft voortduren.”

Na een korte tijd heropend te zijn geweest, is jouw De Cactus inmiddels weer dicht. Waarom?
„Na een week was al wel duidelijk dat het financieel nooit uit kon. We konden aan de Pastoriestraat geen kant op met die anderhalve meter. Ook niet toen we op maandagmiddag live-muziek zijn gaan verzorgen. Vanuit de gedachte dat we toch maar 25 kaartjes voor een optreden konden verkopen en het dan ook nog wel moest lukken om het op een middag vol te krijgen. Het was ook allemaal prima beheersbaar te houden, maar door alle beperkingen hadden we nog geen kwart van de normale bezetting. Dus heb ik het pand dicht gedaan. En dat zal het voorlopig ook wel blijven.”

Dat heeft ook te maken met het feit dat je in juni op het Hazemeijer-complex een soort pop-up Cactus hebt geopend. Hoe is dat ontstaan?
„Daar stond het voormalige restaurant Proeflokaal leeg. Met veel buitenruimte en een mooi podium voor onze live-muziek. We konden een deel van de inventaris overnemen en hebben het pand met vrijwilligers opgeknapt. Het is veel kansrijker dan de Pastoriestraat. Sterker, zonder de pop-up Cactus was het al einde oefening geweest. Ik heb hondstrouw publiek. Dat is meegegaan naar het Hazemeijer-complex. Ik heb er deze week zelfs elke avond live-muziek. Alleen al omdat de nood onder de muzikanten ook heel hoog is. Maar ook nu kan ik maximaal 80 kaartjes per optreden verkopen. Aan de Pastoriestraat waren er dat in de goede tijd 125.”

Je kunt tot januari in het oude Hazemeijer blijven. Dan moet je ruimte maken voor de culturele instelling Oyfo. En dan?
„Ik hoop dat ik er kan blijven. Dat zou met de muziekschool van Oyfo erbij een perfecte combinatie zijn. Als we terug moeten naar de Pastoriestraat vrees ik voor de toekomst. Zeker als er op de korte termijn geen versoepeling van de regels komt. Ik had gehoopt op 1 september. Maar zoals het er nu uitziet, kan het nog wel even duren. Ik heb er slapeloze nachten van. De liefde voor de muziek houdt me op de been.”