“Horeca tot december dicht is dramatisch”

Horecaondernemers doen er alles aan om het hoofd boven water te houden tijdens de coronacrisis. Bij veel ondernemers staat het water inmiddels aan de lippen nu de horeca al weken gesloten is. De crisis zorgt ook bij Erwin Kwakman, eigenaar van muziekcafé De Cactus in Hengelo, voor slapeloze nachten.

Nul komma nul besmettingen
De uitbater ging maanden geleden niet bij de pakken neerzitten, toen zijn zaak dicht moest tijdens de eerste lockdown. Hij huurde tot 1 januari het oude onderkomen van de Twentse Bierbrouwerij in de Hazemeyer om daar coronaproef toch publiek te kunnen ontvangen én met succes.

“We zijn nu tien weken open geweest en hebben 2,5 duizend mensen ontvangen, allemaal geregistreerd en nul komma nul besmettingen. Op die manier hebben we toch hele mooie dingen gedaan.”

Dramatisch
Dat de horeca een aantal weken geleden toch weer de deuren moest sluiten, vindt de ondernemer dramatisch. Hij heeft er alle begrip voor dat de overheid alles doet in de strijd tegen de corona. “Het is ook een vreselijke ziekte, laat dat voorop staan.” Het steekt Kwakman echter dat tijdens het persmoment vorige week tussen neus en lippen werd meegedeeld, dat de horeca nog wel vier weken dicht is, terwijl andere sectoren gewoon open mogen blijven. “Als ik naar de Bauhaus ga of een andere doe-het-zelfzaak, dan zit daar meer beweging, dan in de horeca.”
Maatwerk

Kwakman vindt ook dat er veel meer maatwerk mogelijk moet zijn. “De horeca wordt aan de kant gezet als kleine jongens die geen verstand van zaken hebben. In de horeca zijn heel veel creatieve ondernemers bij. Laat die mensen meedenken. Denk niet in problemen, maar in oplossingen.”

Cactus tourbus
Ondanks de uitzichtloosheid maakt de ondernemer van de nood een deugd. Zo is hij begonnen met het opknappen van een oude bus die hij twee jaar geleden heeft aangeschaft. Dat moet straks een Cactus tourbus worden. Het voertuig was beplakt met allerlei langspeelplaten en wordt nu aan de buitenkant compleet gestript met hulp van vrienden en bekenden. “Dat maakt lekker je hoofd leeg even met je handen bezig.” Als alles goed gaat, dan wil de ondernemer in het voorjaar starten met een Cactus on Tour.

Ondersteuning
Kwakman hoopte de coronacrisis door te komen zonder aanvullende hulp, maar moet nu zelf ook aankloppen voor ondersteuning. “Op twee locaties zonder inkomen en dubbele lasten gaan we niet heel lang volhouden.” De uitbater hoopt dat de horeca weer snel open mag. November en december zijn normaal gesproken de betere maanden van het jaar. “Dit moet niet langer dan december duren, anders is er straks geen Cactus meer.”

 

bron: 1twente.nl