Erwin Kwakman: ‘Beschouw ons óók als culturele instelling’

Slechts heel even was hij in mineur deze week. Toen tijdens de zoveelste coronapersconferentie verscherpte maatregelen werden afgekondigd, had dat gevolgen voor de agenda van De Cactus, het gerenommeerde muziekcafé in de binnenstad Hengelo. Maar uitbater Erwin Kwakman lijkt de term ‘creatief ondernemen’ zo ongeveer te hebben uitgevonden. En dús kan hij de komende tijd ‘gewoon’ liveoptredens organiseren in zijn coronaproof ingerichte etablissement. Hij heeft nog slechts één wens: dat zijn podium óók als culturele instelling beschouwd wordt.

Eerder al verdreef Covid-19 hem vanaf zijn vertrouwde locatie in de binnenstad: het café aan de Pastoriestraat was simpelweg te klein voor liveconcerten. Waarop hij zijn intrek nam in het voormalig onderkomen van de Hengelose Bierbrouwerij.
250 optredens per jaar

Het bleek een groot succes. “Een perfecte locatie met veel parkeergelegenheid voor de deur, een fraaie bar, een ruim terras en heel wat meer ruimte voor het publiek.” Maar zonder podium. Dat regelde hij zelf voor zowel buiten (Cactus Open Air) als binnen. Zodat ook bij slecht weer de optredens gewoon door konden gaan. “Livemuziek is onze specialiteit. Soms wel zeven dagen per week. Rond de 250 optredens per jaar. Dat is momenteel ongeveer meer dan alle gesubsidieerde poppodia in Nederland bij elkaar. Terwijl De Cactus in bijna 25 jaar nog nooit één cent subsidie heeft ontvangen.”


"We waren vorige week in één klap terug bij af"
Erwin Kwakman


‘Terug bij af’
Tot het kabinet deze week aankondigde dat er maximaal dertig personen in één binnenruimte mogen. “We waren in één klap terug bij af.” Kwakman en zijn team trokken zich terug voor crisisberaad, waarna ze de volgende dag al een oplossing presenteerden.

Dertig mensen binnen, veertig mensen buiten
Bij de tijdelijke verhuurder op het Hazemeijer-complex en de gemeente werd om toestemming gevraagd. “Waardoor we nu inderdaad maximaal dertig mensen binnen welkom heten”, legt Kwakman uit. “Het buitenpodium moest plaats maken voor een overkapping, waar nog eens veertig mensen terecht kunnen. Compleet met heaters en speciaal tentdoek dat extra goed ventileert.”

‘Het werkte perfect’
Afgelopen donderdag was er het eerste liveoptreden. “Uiteraard is het even spannend, maar we waren overal goed op voorbereid. Het publiek verleende begripvol alle medewerking. Iedereen bleef keurig op z’n plek en de bediening kwam langs om drankjes te serveren. Het werkte perfect.”

Overvolle agenda
Kwakman is blij met de oplossing. “Vooral omdat we voor de komende maanden een overvolle agenda hebben. Van blues van King of the World tot Drukwerk, tributebands van André Hazes, Toto en Fleetwood Mac. De regionaal populaire band The Euros, Dilana en the Wild Romance, de band van wijlen Herman Brood.”

Culturele instelling
Wel wil hij benadrukken dat er ook een verzoek is ingediend om te worden beschouwd als culturele instelling. “Zodat de beperking op het aantal bezoekers binnen wordt opgeheven. Er is immers plaats en ruimte genoeg om de gasten cornoproof een zitplaats te bieden met wat beter zicht op het podium. Daar moet de Veiligheidsregio nog een positief besluit over nemen. Want dat gaat essentieel worden om de komende winterperiode de coronacrisis te overleven.”

 

bron: 1twente.nl