Door corona is muziekcafé De Cactus nu ook een theater

De horeca mag dan nog steeds gesloten zijn door de coronamaatregelen, muziekcafé De Cactus in Hengelo gaat voorlopig open als theater. Het bedrijf moet zich wel houden aan strikte coronaprotocollen die gelden voor podiumkunsten en concertzalen. Dat betekent dat er niet meer dan 30 mensen binnen mogen zijn. Ook moet de bar gesloten blijven en mogen er geen consumpties worden verstrekt. Zondag was er een try-out bij De Cactus om te zien of er aan de strenge voorwaarden voldaan kan worden. Volgens uitbater Erwin Kwakman verliep die voorstelling succesvol. Hij zei dit zondagmiddag op de radio bij 1Twente Hengelo.

Protocollen

De ondernemer ging bepaald niet over één nacht ijs. Vorige week dinsdag, direct na de persconferentie, voerde het team van de Cactus meteen crisisoverleg en is er gekeken wat wel en wat niet kan. Protocollen voor theaters, poppodia en festivals werden grondig doorgespit. De conclusie was dat voor 99,9 procent aan alle voorwaarden voldaan kan worden. Kwakman sprak daarnaast ook met Metropool en met Schouwburg Hengelo om ervaringen uit te wisselen. “Dat het kan, wisten we al wel, maar een welkomstdrankje is uit den boze. We mogen nog geen kopje koffie klaarzetten.”

Cultureel centrum, poppodium en theater

Sinds afgelopen zomer is muziekcafé De Cactus tijdelijk verhuisd naar het voormalige Hazemeijer-terrein op de oude locatie van de Twentse Bierbrouwerij. Die plek biedt meer ruimte, zodat er coronaproof gewerkt kan worden. Zo staan alle tafels en zitplekken anderhalve meter uit elkaar. “Wat veel mensen niet weten, is dat wij vaak ook als oefenruimte voor bandjes fungeren of als opnamestudio. We hebben improvisatietheater, gezelschappen en kleinkunst-dingen.” Om die reden heeft Kwakman zich ook bij de Kamer van Koophandel laten inschrijven als cultureel centrum, als poppodium en theater. “Dat laatste komt nu goed van pas.”
'Beter iets dan niets'

Volgens de ondernemer is bijkomend voordeel is dat een theater uiterlijk ’s nachts om 01:00 uur leeg moet zijn en niet om 22:00 uur, zoals eerder gold voor de horeca. “Dat betekent om 19:30 een voorstelling en we zouden er dan om 22:00 uur nog eentje kunnen doen.” Inmiddels staan de muzikanten in de rij om in de Cactus acte de présence te geven. Kwakman is er blij mee dat hij nu weer open kan. "Het is beter iets dan niets.' Voor publiek geldt dat mondkapjes verplicht zijn bij interne verplaatsingen. Er is geen pauze en er zijn uitsluitend vaste zitplaatsen.

bron: 1Twente